Iskustva liječnika

„Najbolje što žena može napraviti za svoje hormonalno zdravlje, za vrijeme i nakon menopauze“

Prim.dr.med.Stefan Engelbrecht, spec. ginekolog

Svaka žena prije ili kasnije prolazi kroz razdoblje promjena koje zovemo perimenopauza, menopauza i postmenopauza. To je prijelazno razdoblje u životu svake žene i kao prirodni proces može uvelike utjecati na psiho-fizičko stanje zbog transformacija koje se događaju kao rezultat smanjenja ili potpunog nestanka reproduktivnih funkcija. Danas žene općenito žive preko 30% svojeg života u menopauzi pa je stoga važno da se svaka žena informira o promjenama koje slijede kako bi u to razdoblje ušle što spremnije. Na taj način svaka žena može na vrijeme poduzeti odgovarajuće korake kako bi se ublažili simptomi i moguće komplikacije kasnije u životu. Jednostavna prilagodba stila života, od prehrane (izbjegavati konzumaciju alkohola i kave) do fizičke aktivnosti i općenito uravnoteženog pristupa životu rezultirat će pozitivnim pomacima i olakšati eventualne poteškoće koje dolaze s menopauzom. Perimenopauza je prijelazno razdoblje koje nastupa prije menopauze i ono se u prosjeku događa između 45-55. godine života, iako se kod nekih žena može pojaviti i ranije.

U tom razdoblju jajnici počinju lučiti manje estrogena te mjesečnice postaju neredovite. U slučaju izostanka mjesečnice na vise od godine dana govorimo o menopauzi. Dakle, menopauza je posljednje fiziološko krvarenje iz maternice i javlja se negdje iza 50.godine života. Općenito, žene se u ovom razdoblju suočavaju s određenim poteškoćama koje su rezultat manjka estrogena u organizmu. To su najčešće: neuredan menstrualni ciklus, izostanak ovulacije, vazomotorni simptomi (valovi vrućine, noćna znojenja, glavobolje, itd), smanjenje seksualne želje, razdražljivost, manjak koncentracije, suha koža, atrofija genitalnih organa, kardiovaskularni problemi, osteoporoza. Postoje mnoge terapije koje ublažavaju tegobe a jedna od mogućih je i hormonalna terapija. Hormonalna terapija se može dati oralno i vaginalno a podrazumijeva uzimanje hormona za dopunu onih koje tijelo sve manje proizvodi. Prije bilo kakve hormonalne terapije svaka bi žena trebala zatražiti stručnu pomoć svojeg liječnika, a kako bi osigurala potpun uvid u moguće rizike, ali i prednosti koje takva vrsta liječenja može izazvati.

Pojavom novih Femmenessence preparata na tržištu žene su dobile mogućnost unaprijediti svoje zdravstveno stanje i dovesti hormone u ravnotežu na potpuno prirodan način. Svojim pacijenticama koji pate od gore navedenih tegoba preporučam uporabu Femmenessence kapsula jer je to trenutačno jedina alternativa hormonalnoj terapiji u ovoj životnoj dobi. Preparat je baziran na biljci poznatoj pod imenom Maca te svojim djelovanjem potiče organizam da prirodnim putem proizvodi hormone toliko potrebne za ravnotežu. Osim za žene srednje i kasnije dobi Femmenessence je također pripremio i proizvod namijenjen za stvaranje i održavanje hormonalnog zdravlja kod mlađih žena, uklanjanju tegoba kao to su bolne mjesečnice i simptoma PMS-a te svojim izuzetnim učinkom povećava plodnost.

Moja praksa je pokazala da je Femmenessence zaista najbolje što žena može napraviti za svoje hormonalno zdravlje, za vrijeme i nakon menopauze.

Femmenessence™ jedina je ozbiljna prirodna alternativa hormonskoj nadomjesnoj terapiji, sažetak je novih istraživanja s ciljem pomoći ženama koje trpe pojačane simptome tijekom menopauze i onima koje žele živjeti što zdravije

SAN FRANCISCO: visokokvalitetna formulacija na bazi peruanske biljke po imenu maca pokazala se sposobnom utjecati potpuno prirodnim, homeostatskim načinom djelovanja na glavne pokazatelje zdravstvenog stanja povezanog s menopauzom uravnotežujući ključne tjelesne hormone. (Homeostaza je sposobnost ili sklonost organizma ili stanice da održava unutarnju ravnotežu prilagodbom svojih fizioloških procesa u cilju održavanja ili postizanja optimalnog zdravlja.)

Maca-Go™ (u prodaji poznat pod nazivom Femmenessence™) tvrtke Natural Health International (NHI) jedini je proizvod prisutan na tržištu i proizveden preradom biljke maca i istodobno znanstveno i klinički dokazano sposoban znatno smanjiti simptome menopauze i poboljšati razinu hormona.

“Femmenessence™ se pokazao kao jedina ozbiljna alternativa hormonskoj terapiji raspoloživa ženama koje žele prirodnu alternativu”, izjavila je Roberts.

Nove perspektive menopauze, autorica Jan Roberts, Dr. Pharm; Dip Clinical Nutrition

“Ulazak u menopauzu mogao bi (čak i trebao) proći bez ikakvih simptoma. Naposljetku, menopauza nije bolest, unatoč tome što se žene uspješno uvjerava da jest,” izjavila je Jan Roberts, klinički nutricionist i autor bestselera. “Femmenessence™ MacaPause, proizvod za postmenopauzu i Femmenessence™ MacaLife™ za perimenopauzu djeluju na obnovi stanja optimalne razine hormona kakvi su prikladni u raznim fazama menopauze istodobno dovodeći u ravnotežu druge sustave regulacije.

“Women’s Health Initiative (Zdravstvena inicijativa žena) utvrdila je da hormonska terapija (NT ili NHT) može povećati rizik od nastanka ozbiljnih zdravstvenih problema kao što su moždani udar ili rak dojke. Nakon što su objavljeni takvi rezultati istraživanja, mnoge su žene pokušale pronaći alternativu nadomjesnoj hormonskoj terapiji (NHT), međutim, većina nije imala uspjeha. Iako prirodne alternative kao što su soja, crvena djetelina ili cimicifuga mogu djelovati na ublažavanje nekih simptoma, nisu pokazale veći učinak na stvarnu razinu hormona. No, kako smanjena razina hormona nakon menopauze izravno utječe na podložnost pojavama kao što su srčane tegobe, osteoporoza ili opadanju umnih sposobnosti, mnoge žene i njihovi liječnici ponovo se odlučuju za hormonsku terapiju kako bi spriječili takva po život opasna stanja.

Femmenessence™ (Maca-Go™) konačno pruža službenoj medicinskoj praksi lijek koji je siguran, prirodan i učinkovit. Objavljena petogodišnja klinička istraživanja i istraživanje Femmenessencea™ pokazali su se uspješnim u 84% slučajeva u smanjenju simptoma menopauze (valovi vrućine, noćno znojenje, umor, promjene raspoloženja itd.), povećanju gustoće kosti, povećanju apsorpcije željeza, kalcija i drugih elemenata u tragovima, te bolje sposobnosti za održavanje zdrave težine, optimalne razine kolesterola i triglicerida.

Maca-GO Bijela knjiga, dr. med. Ronald Carter

“Femmenessence™ ne unosi sintetičke, životinjske ili biljne hormone u vaše tijelo, nego upotrebljava vaše vlastito tijelo potičući hipotalamus, hipofizu i nadbubrežne žlijezde u održavanju i proizvodnji ključnih hormona kao što su FSH, estrogen i progesteron”, pojašnjava dr. Henry Meissner, voditelj odjela za istraživanje i razvoj u NHI-u. Maca, biljka koja je također poznata i kao “Lepidium peruvianum”, uzgaja se isključivo u središnjim peruanskim Andama, na visini većoj od 3 000 metara, u vrlo oštrim klimatskim uvjetima. Takva otpornost na prirodne uvjete prenesena je u njezino djelovanje kod ljudi, pri kojemu maca jača tjelesne sustave zadužene za obranu od stresa poboljšavajući i pospješujući prehranu, rad središnjega živčanog sustava i endokrinih žlijezdi.

Zahvaljujući svojim jedinstvenim svojstvima, maca je klasificirana među biljke sa svojstvima adaptogena, koje su iznimno rijetke. Tako su rijetke da su ruski znanstvenici proučavajući način na koji djeluje 4 000 biljaka pronašli tek 12 pravih adaptogena u cijelom svijetu. “Otkrili smo da maca ima 13 različitih fenotipova, od kojih su 4 glavna. Svaki je fenotip druge boje, posebnog analitičkog profila i potiče zasebne fiziološke učinke u tijelu”, izjavio je James Frame, predsjednik NHI-a. “Različiti fenotipovi imaju različit utjecaj na žene i muškarce, i taj utjecaj nije nužno blagotvoran, tako da je iznimno važno pronaći pravi omjer fenotipova u proizvodima za žene, odnosno muškarce, a kao što je slučaj sa svim biljkama, presudna je kvaliteta i koncentrirana količina svih aktivnih sastojaka kako bi se osigurao terapeutski blagotvoran učinak dnevne doze i da klijenti dobiju ono što su platili.”

Proizvodi Femmenessence osmišljeni su tako da pomažu ženama u različitim fazama života: Femmenessence™ MacaPause ™ osmišljen je tako da pomaže ženama nositi se sa simptomima postmenopauze i nadoknaditi gubitak proizvodnje hormona i pomaže radu srca, zdravlju kosti i mentalnom zdravlju tijekom drugih pedeset godina života. Femmenessence™ MacaLife™ pripremljen je za smanjenje simptoma povezanih s perimenopauzom i oscilacijom hormona, koja se javlja u tom razdoblju, a Femmenessence™ MacaHarmony je za mlađe žene koje žele podršku svoje hormonske ravnoteže koja uvelike utječe na razvoj plodnosti i PMS.