Namijenjen ženama koje tek ulaze u
hormonalne promijene menopauze.

s

Kakvu dobrobit pruža Femmenessence MacaLife® ženi u perimenopauzi ili premenopauzi?

Ljepota preparata Femmenessence™ MacaLife® je u tome što on surađuje s vašim tijelom potičući vaš endokrini sustav kako bi uravnotežio razinu onih najvažnijih hormona kao što su FSH, estrogen, LH i progesteron, a ništa nije prirodnije od hormona koje vam pruži vlastiti organizam. Kad je proizvodnja hormona pravilna i uravnotežena, vaše tijelo lakše postiže fiziološki sklad, odnosno simptomi menopauze se smanjuju, a što je još bitnije, vaše se opće zdravlje poboljša.

Potpuno ispitan

Toksikološka i famarkodinamička ispravnost preparata Femmenessence MacaLife® dokazana je i laboratorijski i u kliničkom ispitivanju. Tijekom ispitivanja, Natural Health International ispitao je dva ključna područja zdravlja žena u perimenopauzi:

 • simptome povezane s menopauzom,
 • zdravstvene tegobe žene kao što je hormonalni disbalans i ukupno zdravstveno stanje.

U kliničkom istraživanju, mjereno Kuppermanovim indeksom, Femmenessence MacaLife® postigao je nevjerojatan ukupni uspjeh od 74-82% i pokazano je da:

 • smanjuje valove vrućine
 • smanjuje noćno znojenje
 • smanjuje vaginalnu suhoću
 • pomaže u poboljšanju raspoloženja
 • povisuje razinu energije.

Osim što je poželjno olakšati simptome povezane s perimenopauzom, posvećivanje pozornosti drugim važnim čimbenicima stvorit će uvjete za optimalno zdravstveno stanje. Moguće je posvetiti pažnju sljedećim područjima:

 • ravnoteži hormona
 • zdravlju kostiju
 • zdravoj tjelesnu težinu

Brz učinak

Žene koje koriste Femmenessence MacaLife® u prosjeku osjete pozitivne promjene u samo 10 dana, dok većina primjećuje pozitivne promjene u rasponu od 2 dana do 6 tjedana.

Siguran

Femmenessence MacaLife® prošao je stroga medicinska ispitivanja kako bi bio osiguran zdrav i siguran preparat, a istraživanje je u cijelosti prenio ugledni stručni časopis International Journal of Biomedical Science (2006).

Na početak

Što je Femmenessence MacaLife®?

Osnovni sastojak preparata Femmenessence MacaLife® je Maca-GO™.

Maca-GO™ nije tek još jedan proizvod na bazi biljke maca, nego jedan od najkvalitetnijih nutraceutikala na današnjem tržištu uopće. Maca-GO™ je organski proizvedena i obrađena mješavina, omjer četiri najvažnija fenotipa biljke latinskog naziva Lepidium peruvianum Chacon, posebnog specijesa biljke koju poznajemo po njezinu svakodnevnom nazivu maca. Lepidium peruvianum Chacon ima 13 različitih fenotipova i čini se da svaki od njih polučuje nešto drukčije terapeutske učinke, ovisno o spolu i dobi. NHI izabire strogo određene fenotipove korijena mace, uzgojenog u peruanskim Andama na visini od 4 300 metara. Nakon branja, korijenje mace suši se uz korištenje tradicionalnih metoda organske prerade bilja kako bi poželjna terapeutska svojstva biljke što jače došla do izražaja. Tako dobiveni materijal tada se prerađuje patentiranim organskim proizvodnim procesom u skladu s certifikatom DPP. Koliko je nama poznato, proizvodni postupak koji provodi NHI jedini je takve vrste u Peruu. To je proces koji izbjegava ekstremnu toplinu, kloriranje i druge procese koji uključuju kemikalije, odnosno proces je 100% organski. Maca-GO™ je rezultat sustavne primjene takvih načela u proizvodnji – od proizvodnje sirovine pa do industrijskog dijela procesa. Usporedimo li taj proizvod s uobičajenim prahom korijena mace, Maca-GO™ se od njega razlikuje po tome svojim vrhunskim terapeutskim svojstvima oplemenjenim čitavim nizom aktivnih sastojaka.

U usporednoj laboratorijskoj studiji preparata Maca-GO™ dokazano je ne samo da u usporedbi s najkvalitetnijim proizvodima od mace na tržištu iskazuje veću količinu aktivnih sastojaka, nego je i broj takvih sastojaka veći, i upravo to još više pridonosi njegovoj sposobnosti pozitivnih utjecaja koji Femmenessence MacaLife® ima na zdravlje.

Na početak

Na koji način vam Femmenessence MacaLife® pomaže?

Femmenessence MacaLife® djeluje prije svega kao adaptogen. Stimulirajući hipotalamus (preko hipofize, nadbubrežne žlijezde i živčanog sustava) pomlađuje tijelo kako bi stvorio zdravo uravnoteženo stanje koje potiče optimalno zdravlje. To je i razlog zbog kojega Femmenessence MacaLife® kod svake žene djeluje na poseban način – on podržava i pospješuje vaš vlastiti sustav i unaprjeđuje vaše zdravlje u kojoj god se životnoj dobi nalazili.

Patentirano u SAD-u, broj patenta 60/819,583

Na početak

Koliko Femmenessenca uzimati?

Klinička ispitivanja su pokazala da čak 84% žena osjeti pozitivne učinke na svoje zdravlje nakon uzimanja preporučene dnevne doze od dva puta po 500 mg (ujutro i navečer). No, svaka je osoba univerzum u malome i potrebno je prilagoditi doze kako bi se postigla ravnoteža. Iskustva su pokazala da čak i u slučajevima kada žena ne osjeti pozitivne učinke, oni se pojave nakon što liječnik korigira dozu. Rezultat tog procesa je da gotovo svaka žena osjeti poboljšanje kao posljedicu uzimanja Femmenessencea.

Na početak

Često postavljana pitanja

1. Što znači riječ “adaptogen”?

Godine 1968. dr. Israel I. Brekhman i dr. I. V. Dardymov službeno su definirali funkciju adaptogena sljedećim opisom:

 • Netoksičan je.
 • Proizvodi nespecifične reakcije u tijelu – povećava snagu otpora koju ono pruža protiv različitih stresora, što uključuje fizikalne, kemijske ili biološke agense.
 • Ima normalizirajući fiziološki učinak, bez obzira na smjer odstupanja od fiziološke normale koji uzrokuje stres.

Pojednostavljeno, adaptogeni su neotrovni, pružaju nespecifičnu obrambenu reakciju na stres i imaju normalizirajući učinak na tijelo. Normaliziraju rad osovine hipotalamus-hipofiza.

Adaptogene biljke su jedinstvene u odnosu na sve tvari zbog toga što imaju sposobnost uravnotežiti endokrine hormone i pomažu tijelu zadržati optimalnu homeostazu. Adaptogeni imaju normalizirajući učinak na tijelo i sposobni su ili ublažavati rad sustava koji su hiperaktivni ili pojačavaju snagu sustava koji su nedovoljno aktivni.

2. Kakva je razlika između dva Femmenessence proizvoda – MacaPause® i MacaLife®?

Maca GO™ – trenutačno jedini sastojak i MacaPause® i MacaLife® ista je kombinacija fenotipova (ili podvrsta Lepidium peruvianum Chacon). No, NHI trenutačno provodi istraživanja s ciljem prilagođavanja omjera kako bi se povećala dobrobit koju pružamo ženama u perimenopauzi ili premenopauzi. Također će nastojati dodavati različite sastojke u svaki od tih proizvoda, što će povećati razliku između MacaPause® i MacaLife®.

Međutim, bitno je imati na umu da istovrsni proizvod Maca-GO™ daje prilično različite reakcije kod žena, ovisno o životnoj fazi u kojoj se trenutačno nalaze (odnosno jesu li u premenopauzi ili u postmenopauzi) i o njihovoj vlastitoj fluktuaciji razine hormona. Maca-GO™ djeluje kao vrlo snažan adaptogen.

Na primjer, povećava razinu FSH-a kod žena u premenopauzi, a smanjuje ga kod žena u postmenopauzi.

Način pakiranja osmislili smo tako da pomogne našim kupcima razlikovati reakcije koje mogu očekivati.

3. Kakva je razlika između Maca-GO™ i drugih proizvoda kojima je maca glavni sastojak?

 • Klinička ispitivanja
 • Kombinacija i omjer fenotipova
 • Visoki udio aktivnih sastojaka
 • Certificirana organska proizvodnja prema zahtjevima kakve postavljaju EU, SAD i Japan.

Maca-GO™ jedini je proizvod s macom za koji je klinički dokazano da znatno poboljšava razinu hormona, smanjuje simptome menopauze kao što su valovi vrućine, noćno znojenje i promjene raspoloženja, a pozitivno utječe na stanje kostiju i srca. Maca-GO™ proizvodi se isključivo iz fenotipa Lepidium peruvianum Chacon, uzgojenog na organski način, na visini većoj od 4 000 metara, čiji je terapeutski učinak dokazan.

Lepidium peruvianum Chacon sadržava još nekoliko podvrsta, odnosno fenotipova. Svaki fenotip ima zaseban, drukčiji učinak na tijelo, dok je Maca-GO™ njihova precizno određena mješavina. NHI standardizira Maca-GO™ kako bi osigurao da svaki primjerak koji je proizveden ima ista svojstva kakva je pokazao u kliničkim ispitivanjima. NHI je razvio i zasebnu kombinaciju fenotipa koja čini Maca-OG™ mješavinu za muškarce.

 • Femmenessence (Maca-GO™) za žene.
 • Revolution (Maca-OG™) za muškarce.

Maca-GO™ se od drugih proizvoda s macom razlikuje i po proizvodnom procesu koji je patentiran (patent br. 60/819,583), a koji povećava koncentraciju čitavog niza aktivnih sastojaka. Predstavit ćemo vam komparativnu analizu razlike između Maca-GO™ i najbolje prodavanih proizvoda s macom, koji su i sami 10:1 ili 4:4 koncentracije normalnog praška mace ili želatine. Slijedi spektralna TLC analiza:

 1. Maca-GO™
 2. Arginin, standardni
 3. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 4. 4:1 maca ekstrakt (Europski)
 5. Prolin, standardni
 6. Maca-GO™

 1. Maca-GO™
 2. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 3. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 4. 4:1 maca ekstrakt (Europa)
 5. Sinigrin
 6. Maca-GO™

4. Uzima li svaka žena jednaku dozu?

Klinička ispitivanja su pokazala da čak 84% žena osjeti pozitivne učinke na svoje zdravlje nakon uzimanja preporučene dnevne doze od dva puta po 500 mg (ujutro i navečer). No, svaka je osoba univerzum u malome i treba joj prilagoditi dozu kako bi se postigla ravnoteža. Iskustva su pokazala da korekcija doze dovodi do toga da gotovo svaka žena osjeti poboljšanje stanja kao posljedicu uzimanja Femmenessencea.

Uvijek preporučujemo započeti s uobičajenom dozom, no ako nakon 4-6 tjedana ne primijetite napredak, molimo vas da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

Na početak

Što to znači za vas?

Hormonalna ravnoteža

Kako se približavate razdoblju menopauze, vaše tijelo prestaje proizvoditi aktivne folikule i stoga se proizvodnja estrogena i progesterona drastično smanjuje. Statistika kliničke studije pokazuje da je Femmenessence MacaLife® uzrokovao znatno povećanje FSH-a, E2 i progesterona u žena u perimenopauzi u odnosu na placebo.

Povećanje FSH

Klinička studija pokazala je da placebo nije djelovao na razinu FSH-a, dok je Femmenessence MacaLife® uzrokovao znatno povećanje razine FSH-a.

Kalcij

Što se više približavate menopauzi i ulazite u menopauzu, sve se više smanjuje gustoća vaših kostiju. Zabilježeno je da se nakon uzimanja Femmenessence MacaLife® povećala razina kalcija u serumu koji pozitivno djeluje na gustoću kostiju.

Željezo

U ispitivanjima je zamijećeno i statistički znatno povećanje razine željeza u krvi, koje pokazuje pozitivan učinak Femmenessence MacaLifea® na normalno stvaranje crvenih krvnih zrnaca i razinu hemoglobina.

Raspoloženje

Femmenessence MacaLife® je znatno smanjio razinu ACTH u krvi. Taj bi učinak mogao objasniti uzroke djelovanja na smanjenje stresa i sedativni učinak, koji su zabilježeni u individualnim simptomima Kuppermanova indeksa.

Tjelesna masa

Kako se približavate razdoblju menopauze, kao i tijekom nje, vaše tijelo počinje dobivati na težini zbog metaboličkih promjena i promjena u proizvodnji hormona. Redovita vježba i nadzirana dijetetska prehrana osnova su opće dobrobiti i kontrolirane tjelesne težine. Žene koje su sudjelovale u našim ispitivanjima u prosjeku su doživjele blago povećanje tjelesne mase, budući da su njihova tijela “preuređivala” svoje metabolizme. No, po isteku 4. mjeseca došlo je do prosječnog smanjenja tjelesne mase za 6%.

Na početak

Što Femmenessence MacaLife® čini posebnim?

Ako ste u premenopauzi ili perimenopauzi, na raspolaganju su vam tri mogućnosti: nadomjesna hormonska terapija (NHT), bio-identični hormoni ili prirodne alternative.

NHT je prilično nezgrapan pokušaj da se nedostatak vaših prirodnih hormona tijekom postmenopauze nadomjesti nizom sintetičkih ili hormonskih sastojaka životinjskog podrijetla i/ili progesteronom. Količine upotrijebljenih preparata mogu varirati i uglavnom su ovisne o procesu pokušaja i pogreške. Ipak, terapija NHT dosad se nije pokazala baš rizičnom. No, unatoč tome što još nema jasnih indikacija da NHT utječe na pojavu raka dojke, niti indikacija o drugim mogućim sporednim učincima, mnogi su se liječnici okrenuli korištenju bio-identičnih hormona i prepisivanju nižih doza. Međutim, još uvijek nije jasno je li tretman bio-identičnim hormonima prirodniji, kao što nije jasno hoće li umanjiti neželjene učinke koji se pojavljuju tijekom terapije nadomjesnim hormonima.

Koji god pristup odabrali, čak i u slučaju da koristite manje doze, bez stalnoga svakodnevnog liječničkog nadzora razine hormona, svakako ćete se susresti s čestim ili povremenim korekcijama količine preparata koje ćete uzimati, a moguće je i da će u tom procesu traženja optimalne terapije za vas proći prilično dugo razdoblje. Postoje još neki problemi: Koji oblik estrogena uzimati? Kad dolazi do točke zasićenja estrogenom? Što ako u vašoj obitelji postoji zabilježen slučaj raka dojke? Kako razina primljenog estrogena utječe na razinu hormona koji su prirodno prisutni u vašem tijelu? Popis se nastavlja. Ne iznenađuje da se žene (kao i mnogi liječnici) sve više odlučuju za prirodne alternative i rješenja na bazi biljaka kao što su cimicifuga, crvena djetelina, divlji jam i sastojci na bazi soje. No, iako ti preparati sasvim sigurno nemaju onaj negativni utjecaj koji može imati NHT, ti preparati koji sadržavaju fitohormone još uvijek djeluju na samo jedan aspekt ukupnih fizioloških promjena koje se događaju tokom menopauze, osim ako, naravno, ne uzimate istodobno tri različita preparata!

Treba istaknuti i činjenicu da unatoč tome što iza gotovo svih preparata stoje izvješća o ublažavanju simptoma menopauze, samo je na Remifeminu (poseban standardizirani proizvod na bazi cimicifuge) izvršeno veće kliničko istraživanje. Promatramo li ih kao grupu, Nacionalni institut za zdravlje SAD nedavno je pokrenuo klinička istraživanja koja su pokazala slab učinak svih tih prirodnih proizvoda (u koje spadaju i oni na bazi cimicifuge) na razinu hormona. Upravo je taj pad razine hormona, koji se pojavljuje u menopauzi, uzrok povećanog rizika od srčanih bolesti, osteoporoze i smanjenja kognitivnih funkcija i zbog toga mnogi liječnici nastavljaju prepisivati NHT ili ostaju pri bio-identičnim hormonima, unatoč potencijalnim rizicima povezanim s istim.

Femmenessence nudi prirodnu alternativu koja ne samo da smanjuje simptome kao što su valovi vrućine, noćno znojenje ili ćudljiva raspoloženja, nego i blagotvorno djeluje na vaše zdravstvene probleme tamo gdje oni nastaju. Umjesto da u tijelo unosi jedan ili nekoliko sintetičkih ili hormona drukčijeg podrijetla, Femmenessence se služi svojim adaptogenim svojstvima kako bi doveo u ravnotežu sve važnije ženske hormone i tako stvorio temelje za dobro zdravlje. Femmenessence potiče vaše tijelo da samo proizvede potrebne hormone, a nema ničeg prirodnijeg od hormona koje vaše tijelo samo proizvede.

Ostale prednosti koje Femmenessence pruža, a u skladu s nalazima našega kliničkog istraživanja su: povećana gustoća kostiju, smanjenje promjena raspoloženja, poboljšanje preduvjeta za zdravlje srca i smanjenje tjelesne težine.

Femmenessence ne sadržava kemijska sredstva, razrjeđivače, ekscipijente, konzervanse, umjetne boje ili okuse, sikrozu, kvasac, mliječne proizvode, kukuruzni ili pšenični škrob ili gluten.

Na početak

5. Što ako uzimam “tabletu” ili neku drugu NHT?

“Tableta”, odnosno razni preparati korišteni u sklopu NHT-a uglavnom su razni oblici estrogena, uključujući i fito-estrogene, a često su raspoloživi s dodanim progestinom, dok neki drugi preparati sadržavaju isključivo progestin. Takvi sintetički ili “prirodni” hormoni unose se u tijelo kako bi povećali niske razine estrogena i progesterona koji se proizvode prirodnim putem. NHT i tableta desetljećima se koriste kao sredstvo za liječenje tegoba povezanih s menopauzom kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja ili problemi s kostima. No, pojavila zabrinutost vezana za potencijalne neželjene popratne pojave. Femmenessence nudi organski uzgojenu adaptogenu supstancu, rješenje koje ne uključuje hormonalnu terapiju.

Jedinstveni način na koji Femmenessence djeluje omogućuje vam istodobno korištenje i Femmenessencea i NHT-a. U suradnji i pod nadzorom liječnika, možete polako prelaziti s NHT-a na Femmenessence i to tako da uzimate punu dozu Femmenessencea i smanjujete terapiju “tabletom” ili NHT-om tijekom 8-12 tjedana.

6. Što se događa u slučaju da uzimam bio-identične hormone?

Novija istraživanja, uključujući ono koje je objavljeno u Journal of Cancer 2005. godine, pokazuju da bio-identični hormoni kao što su estriol, estradiol i progesterone ne samo da su kemijski identični vašim hormonima, nego su možda i sigurniji od niza estrogena i sintetičkih progestina koji se nalaze u proizvodima za NHT. To je istraživanje vrlo zanimljivo i ohrabrujuće.

No, baš kao što je slučaj i s NHT-om, bio-identični hormoni daju tek 1 do 2 kemijski identična hormona vašem tijelu. Femmenessence je otišao korak dalje i utječe na istodobnu proizvodnju svih hormona u vašem tijelu, a što je još važnije, on potiče proizvodnju vaših vlastitih biološki identičnih hormona kako bi se uspostavljala ravnoteža koju osjećate kao poboljšanje općeg stanja vašeg tijela.

7. Što ako mi je izvršena histerektomija s bilateralnom ooforektomijom?

Vaše tijelo proizvodi estrogene i/ili progesterone u različitom broju masnih stanica, nadbubrežnim žlijezdama, mozgu i jetri. Kao što se vidjelo kod žena koje su prošle te zahvate i zatim sudjelovale u našim istraživanjima, čak i bez prisutnosti jajnika došlo je do znatnog povećanja u proizvodnji hormona. Žene na kojima su izvršeni ti zahvati također su iskusile mnoge pozitivne učinke. Reakcija na Femmenessence je pozitivna i u biti jednaka onoj koja je opažena u žena u razdoblju postmenopauze, s povećanjem razine estrogena i progesterona, a smanjenjem FSH-a. Može se očekivati pozitivan učinak na štitnjaču, nadbubrežne žlijezde i na apsorpciju gastrointestinalnog trakta.

8. Što ako uzimam lijekove za štitnjaču?

Zahvaljujući adaptogenom efektu Femmenessencea (što uključuje i djelovanje na štitnjaču), kupci koji uzimaju Thoxine/Oroxine ili biljne preparate kao nadomjestak za nedovoljno aktivnu štitnjaču (npr. Hashimoto) trebaju biti pažljivo praćeni kako bi se izbjegla mogućnost predoziranja.

Kliničke studije Femmenessencea provedene su na ženama kod kojih je funkcija štitnjače i drugih endokrinih žlijezda bila u granicama normalnih laboratorijskih vrijednosti. Ako uzimate hormone štitnjače ili druge lijekove, trebali biste se posavjetovati s nadležnim liječnikom. Nadzor razine hormona može indicirati smanjenje terapijskih doza u skladu s razinom reakcije koju vaše tijelo ima na Femmenessence.

9. Što nakon raka dojke?

Budući da NHT nije preporučljiv ženama s visokim rizikom od raka dojke ili s bolestima izazvanim estrogenima, u što se ubraja i rak dojke, akutne bolesti jetre i kardiovaskularnog sustava, Femmenessence je alternativa koju treba vrlo ozbiljno uzeti u obzir budući da je prirodni adaptogen i nehormonski biljni preparat.

10. Što ako uzimam Tamoxifen?

Tamoxifen je pomoćni lijek, adjuvans, koji se prepisuje kao pomoćna terapija u ranim stadijima raka dojke, a također je preporučen i ženama koje imaju visok rizik od razvoja raka dojke kako bi djelovao na smanjenje rizika od razvoja te bolesti (kako kod žena tako i kod muškaraca).

Možemo pretpostaviti da bi Femmenessence, budući da izaziva povećanje količine estrogena u tijelu žena u premenopauzi i u postmenopauzi, mogao umanjiti učinak Tamoxifena.

Imajući to na umu, Femmenessence ne bi trebale uzimati osobe koje se liječe Tamoxifenom.

11. Hoće li Femmenessence pomoći u slučaju rane menopauze?

Nismo proveli kliničke testove kako bismo provjerili je li moguće pomoću Femmenessencea sniziti razinu FSH-a i inducirati ovulaciju, ali ono što znamo o načinu rada ukazuje na to da bi to moglo biti moguće.

Vaš bi liječnik trebao pomno pratiti razinu svih vaših hormona za vrijeme uzimanja Femmenessencea i količinu prepisanih hormona može smanjiti u skladu s nalazima.

Kako biste povećali svoje izglede za uspjeh, dobro je provoditi sve aktivnosti korisne za zdravlje (dijeta, raspored vremena, okoliš, način razmišljanja, tjelovježba itd.).

12. Može li Femmenessence utjecati na djelovanje pilule?

Jan Roberts: Nažalost, iako smo svjesni da je oralni kontraceptiv odabir mnogih žena, ne možemo podržati njegovo trajno korištenje. Ako uistinu želite postići optimum svojeg zdravstvenog stanja i želite to postići korištenjem prirodnih proizvoda, i vaš izbor sredstva za kontracepciju trebao bi biti u skladu s tim odabirom.

Neprirodne metode kontracepcije oslanjanju se na supstance i sredstva koja potiskuju reproduktivnu funkciju i manipuliraju njome te mogu ostaviti ozbiljne posljedice na zdravlje. One ugrožavaju, a ne unaprjeđuju, plodnost osobe koja ih je uzimala i trajno pridonose lošem zdravlju i zbunjenosti mnogih žena u plodnoj dobi i njihovih partnera.

Koliko je snažan učinak pilule, govori i podatak da nekim ženama treba i nekoliko godina nakon što je prestanu uzimati da ponovno uspostave zdravu razinu cinka u tijelu. Cink se smatra najvažnijim elementom u tragovima i mi smo vrlo duboko uvjereni da morate prihvatiti prirodnije metode kontracepcije ako želite poboljšati svoje zdravlje, a osobito ako želite izvući maksimum učinka Femmenessencea (kao i bilo kojega drugog prirodnog proizvoda).

Prirodne metode kontracepcije nastoje osluškivati, razumjeti i poštovati prirodne cikluse plodnosti. One slave cikličke aktivnosti žene i plodnost oba partnera, a dopuštaju i mogućnost izbora svakog mjeseca, zažele li partneri začeti.

Preporučujemo vam da se posavjetujete s nekim od savjetovališta, ili pomoću knjiga, o prirodnim metodama kontracepcije.

No, u krajnjoj liniji to je pitanje osobnog odabira svake žene, a prema dr. Meissneru Femmenessence neće utjecati na funkciju oralnih kontraceptiva.

Na početak