Namijenjen ženama u menopauzi i održavanju
hormonalnog zdravlja nakon menopauze.

s

Kako Femmenessence MacaPause® može pomoći ženi u postmenopauzi?

Ljepota preparata Femmenessence™ MacaPause® je u tome što on surađuje s vašim tijelom potičući vaš endokrini sustav kako bi uravnotežio razinu onih najvažnijih hormona kao što su FSH, estrogen, LH i progesteron, a ništa nije prirodnije od hormona koje vam pruži vlastiti organizam.

Kad se hormoni proizvode pravilno i uravnoteženo, vaše tijelo lakše postiže fiziološki sklad, odnosno simptomi menopauza se prorjeđuju, a što je još bitnije, vaše se cjelokupno zdravlje poboljšava.

Klinički dokazana učinkovitost

Femmenessence MacaPause® je vrlo temeljito klinički ispitan u trajanju od 3, 4 i 8 mjeseci. Tijekom ispitivanja, Natural Health International ispitao je dva ključna područja zdravlja žena u postmenopauzi:

 • simptome povezane s postmenopauzom i
 • zdravstvene tegobe žene kao što su hormonalni disbalans, gustoća kostiju, stanje srca i cjelokupno zdravstveno stanje.

U kliničkom istraživanju, mjereno Greenovim indeksom, Femmenessence MacaLife® postigao je nevjerojatan uspjeh od 84% i pokazano je da:

 • smanjuje valove vrućine,
 • smanjuje noćno znojenje,
 • smanjuje vaginalnu suhoću,
 • pomaže u poboljšanju raspoloženja i
 • povisuje razinu energije.

Osim što je poželjno olakšati simptome povezane s postmenopauzom, posvećivanje pozornosti drugim važnim čimbenicima stvorit će uvjete za optimalno zdravstveno stanje. Moguće je posvetiti pažnju:

 • ravnoteži hormona
 • povećanju količine estrogena
 • smanjenju FSH
 • očuvanju zdravlja kostiju i
 • zdravoj tjelesnoj težini.

Brz učinak

Žene koje koriste Femmenessence MacaPause® u prosjeku osjete pozitivne promjene u samo 10 dana, dok većina primjećuje pozitivne promjene u rasponu od 2 dana pa sve do 6 tjedana.

Femmenessence MacaPause® podvrgnut je najstrožim ispitivanjima kako bi bio provjeren njegov učinak na zdravlje i sigurnost. Cjelovito izvješće o nalazima istraživanja objavljeno je u stručnom znanstvenom časopisu International Journal of Biomedical Science (2006).

Na početak

Što to znači za vas?

Hormonalna ravnoteža

U razdoblju menopauze vaše tijelo prestaje proizvoditi aktivne folikule i stoga se proizvodnja estrogena i progesterona znatno smanjuje. Kao odgovor na to, hipofiza počinje proizvoditi povećane količine FSH-a i LH-a, a to se osjeti u obliku najpoznatijeg simptoma menopauze – valovima vrućine. Statistika kliničke studije pokazala je da Femmenessence MacaPause® uzrokuje znatno povećanje estrogena i progesterona, koje žene koje su uzimale placebo nisu doživjele.

Smanjenje FSH

Razina FSH se u velikoj mjeri povećava za vrijeme menopauze. Smatramo da je rana postmenopauza, odnosno razdoblje kada vrlo vjerojatno više niste u mogućnosti zanijeti, počela kada FSH pređe koncentraciju od 30 IU/ml. Klinička studija pokazala je da placebo nije djelovao na razinu FSH-a, dok je Femmenessence MacaPause® uzrokovao znatno smanjenje razine FSH-a i na taj način pridonio ublažavanju nelagoda povezanih s prelaskom iz perimenopauze u postmenopauzu.

Gustoća kostiju

Kako se približavate menopauzi i ulazite u menopauzu, sve se više smanjuje gustoća vaših kostiju. Nasuprot onoj grupi koja je uzimala placebo, kod grupe žena koja je uzimala Femmenessence MacaPause® pokazalo se znatno poboljšanje stanja zdravlja kostiju. Taj učinak je potvrđen i u dodatnoj studiji, kojom je utvrđeno da se nakon uzimanja preparata Femmenessence povećala razina kalcija u serumu koji pozitivno djeluje na gustoću kostiju.

Tjelesna masa

Kako se približavate razdoblju menopauze, i tijekom nje, vaše tijelo počinje dobivati na težini zbog metaboličkih promjena i promjena u proizvodnji hormona. Redovita vježba i nadzirana dijetalna prehrana temelj su opće dobrobiti i kontrolirane tjelesne težine. Žene koje su sudjelovale u ispitivanjima u prosjeku su doživjele blago povećanje tjelesne mase budući da su njihova tijela “preuređivala” svoj metabolizam. No, po isteku 4. mjeseca, došlo je do prosječnog smanjenja tjelesne mase za 6%.

Na početak

Često postavljana pitanja

1. Što znači riječ “adaptogen”?

Godine 1968. dr. Israel I. Brekhman i dr. I. V. Dardymov službeno su definirali funkciju adaptogena sljedećim opisom:

 • Netoksičan je.
 • • Proizvodi nespecifične reakcije u tijelu – povećava snagu otpora koju ono pruža protiv različitih stresora, što uključuje fizikalne, kemijske ili biološke agense.
 • • Ima normalizirajući fiziološki učinak, bez obzira na smjer odstupanja od fiziološke normale koji uzrokuje stres.

Pojednostavljeno, adaptogeni su neotrovni, pružaju nespecifičnu obrambenu reakciju na stres i imaju normalizirajući učinak na tijelo. Normaliziraju rad osovine hipotalamus-hipofiza.

Adaptogene biljke su jedinstvene u odnosu na sve tvari zbog toga što imaju sposobnost uravnotežiti endokrine hormone i pomažu tijelu zadržati optimalnu homeostazu. Adaptogeni imaju normalizirajući učinak na tijelo i sposobni su ili ublažavati rad sustava koji su hiperaktivni ili pojačavaju snagu sustava koji su nedovoljno aktivni.

2. Kakva je razlika između dva Femmenessence proizvoda – MacaPause® i MacaLife®?

Maca GO™ – trenutačno jedini sastojak i MacaPause® i MacaLife® ista je kombinacija fenotipova (ili podvrsta Lepidium peruvianum Chacon). No, NHI trenutačno provodi istraživanja s ciljem prilagođavanja omjera kako bi se povećala dobrobit koju pružamo ženama u perimenopauzi ili premenopauzi. Također će nastojati dodavati različite sastojke u svaki od tih proizvoda, što će povećati razliku između MacaPause® i MacaLife®.

Međutim, bitno je imati na umu da istovrsni proizvod Maca-GO™ daje prilično različite reakcije kod žena, ovisno o životnoj fazi u kojoj se trenutačno nalaze (odnosno jesu li u premenopauzi ili u postmenopauzi) i o njihovoj vlastitoj fluktuaciji razine hormona. Maca-GO™ djeluje kao vrlo snažan adaptogen.

Na primjer, povećava razinu FSH-a kod žena u premenopauzi, a smanjuje ga kod žena u postmenopauzi.

Način pakiranja osmišljen je tako da pomogne našim kupcima razlikovati reakcije koje mogu očekivati.

3. Kakva je razlika između Maca-GO™ i drugih proizvoda kojima je maca glavni sastojak?

 • Klinička ispitivanja
 • Kombinacija i omjer fenotipova
 • Visoki udio aktivnih sastojaka
 • Certificirana organska proizvodnja prema zahtjevima kakve postavljaju EU, SAD i Japan.

Maca-GO™ jedini je proizvod s macom za koji je klinički dokazano da znatno poboljšava razinu hormona, smanjuje simptome menopauze kao što su valovi vrućine, noćno znojenje i promjene raspoloženja, a pozitivno utječe na stanje kostiju i srca. Maca-GO™ proizvodi se isključivo iz fenotipa Lepidium peruvianum Chacon, uzgojenog na organski način, na visini većoj od 4 000 metara, čiji je terapeutski učinak dokazan.

Lepidium peruvianum Chacon sadržava još nekoliko podvrsta, odnosno fenotipova. Svaki fenotip ima zaseban, drukčiji učinak na tijelo, dok je Maca-GO™ njihova precizno određena mješavina. NHI standardizira Maca-GO™ kako bi osigurao da svaki primjerak koji je proizveden ima ista svojstva kakva je pokazao u kliničkim ispitivanjima. NHI je razvio i zasebnu kombinaciju fenotipa koja čini Maca-OG™ mješavinu za muškarce.

 • Femmenessence (Maca-GO™) za žene.
 • Revolution (Maca-OG™) za muškarce.

Maca-GO™ se od drugih proizvoda s macom razlikuje i po proizvodnom procesu koji je patentiran (patent br. 60/819,583), a koji povećava koncentraciju čitavog niza aktivnih sastojaka. Predstavit ćemo vam komparativnu analizu razlike između Maca-GO™ i najbolje prodavanih proizvoda s macom, koji su i sami 10:1 ili 4:4 koncentracije normalnog praška mace ili želatine. Slijedi spektralna TLC analiza:

 1. Maca-GO™
 2. Arginin, standardni
 3. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 4. 4:1 maca ekstrakt (Europski)
 5. Prolin, standardni
 6. Maca-GO™

 1. Maca-GO™
 2. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 3. 10:1 maca ekstrakt (SAD)
 4. 4:1 maca ekstrakt (Europa)
 5. Sinigrin
 6. Maca-GO™

Na početak

Što je Femmenessence MacaPause®?

Osnovni sastojak preparata Femmenessence MacaPause® je Maca-GO™.

Maca-GO™ nije samo još jedan proizvod na bazi biljke maca, nego jedan od najkvalitetnijih nutraceutika na današnjem tržištu uopće. Maca-GO™ je organski proizvedena i obrađena mješavina te omjer četiriju najvažnijih fenotipa biljke latinskog naziva Lapidium peruvianum Chacon, posebnog specijesa biljke koju poznajemo po njezinu svakodnevnom nazivu maca. Lapidium peruvianum Chacon ima 13 različitih fenotipova i čini se da svaki od njih polučuje nešto drukčije terapeutske učinke, ovisno o spolu i dobi. NHI izabire strogo određene fenotipove korijenja mace, uzgojenog u peruanskim Andama na visini od 4 300 metara. Nakon branja, korijen mace suši se uz korištenje tradicionalnih metoda organske prerade bilja kako bi poželjna terapeutska svojstva biljke što jače došla do izražaja. Tako dobiveni materijal tada se prerađuje u patentiranom organskom proizvodnom procesom u skladu s certifikatom DPP. Koliko je nama poznato, proizvodni postupak koji provodi NHI jedini je takve vrste u Peruu. To je proces koji izbjegava ekstremnu toplinu, kloriranje i druge procese koji uključuju kemikalije, drugim riječima, 100% je organski. Maca-GO™ je rezultat sustavne primjene takvih načela u proizvodnji – od proizvodnje sirovine pa do industrijskog dijela procesa. Usporedimo li taj proizvod s uobičajenim prahom korijena mace, Maca-GO™ se razlikuje po tome što je riječ o proizvodu vrhunskih terapeutskih svojstava oplemenjenih čitavim nizom aktivnih sastojaka. U usporednoj laboratorijskoj studiji Maca-GO™ preparata dokazano je sljedeće: ne samo da u usporedbi s najkvalitetnijim proizvodima mace na tržištu iskazuje veću količinu aktivnih sastojaka, nego je i broj takvih sastojaka veći, i upravo to još više pridonosi njegovoj sposobnosti pozitivnog utjecaja koji Femmenessence MacaPause® ima na zdravlje.

Patentirano u SAD-u, broj patenta 60/819,583

Na koji način vam Femmenessence MacaPause® pomaže?

Femmenessence MacaPause® djeluje prije svega kao adaptogen. Stimulirajući hipotalamus (preko hipofize, nadbubrežne žlijezde i živčanog sustava) pomlađuje tijelo kako bi stvorio zdravo uravnoteženo stanje koje potiče optimalno zdravlje. To je i razlog zbog kojeg Femmenessence MacaPause® kod svake žene djeluje na poseban način – on podržava i pospješuje vaš vlastiti sustav i unaprjeđuje vaše zdravlje u kojoj god se životnoj dobi nalazili.

Na početak

Što Femmenessence MacaPause® čini posebnim?

Ako ste u razdoblju postmenopauze, na raspolaganju su vam tri mogućnosti: nadomjesna hormonska terapija (NHT), bio-identični hormoni ili prirodne alternative.

NHT je prilično nezgrapan pokušaj da se nedostatak vaših prirodnih hormona tijekom postmenopauze nadomjesti nizom sintetičkih ili hormonskih sastojaka životinjskog podrijetla i/ili progesteronom. Količine upotrijebljenih preparata mogu varirati i uglavnom su ovisne o procesu pokušaja i pogreške. Ipak, terapija NHT dosad se nije pokazala baš rizičnom. No, unatoč tome što još nema jasnih indikacija da NHT utječe na pojavu raka dojke, niti indikacija o drugim mogućim sporednim učincima, mnogi su se liječnici okrenuli korištenju bio-identičnih hormona i prepisivanju nižih doza. Međutim, još uvijek nije jasno je li tretman bio-identičnim hormonima prirodniji, kao što nije jasno hoće li umanjiti neželjene učinke koji se pojavljuju tijekom terapije nadomjesnim hormonima.

Koji god pristup odabrali, čak i u slučaju da koristite manje doze, bez stalnoga svakodnevnog liječničkog nadzora razine hormona, svakako ćete se susresti s čestim ili povremenim korekcijama količine preparata koje ćete uzimati, a moguće je i da će u tom procesu traženja optimalne terapije za vas proći prilično dugo razdoblje. Postoje još neki problemi: Koji oblik estrogena uzimati? Kad dolazi do točke zasićenja estrogenom? Što ako u vašoj obitelji postoji zabilježen slučaj raka dojke? Kako razina primljenog estrogena utječe na razinu hormona koji su prirodno prisutni u vašem tijelu? Popis se nastavlja. Ne iznenađuje da se žene (kao i mnogi liječnici) sve više odlučuju za prirodne alternative i rješenja na bazi biljaka kao što su cimicifuga, crvena djetelina, divlji jam i sastojci na bazi soje. No, iako ti preparati sasvim sigurno nemaju onaj negativni utjecaj koji može imati NHT, ti preparati koji sadržavaju fitohormone još uvijek djeluju na samo jedan aspekt ukupnih fizioloških promjena koje se događaju tokom menopauze, osim ako, naravno, ne uzimate istodobno tri različita preparata!

Treba istaknuti i činjenicu da unatoč tome što iza gotovo svih preparata stoje izvješća o ublažavanju simptoma menopauze, samo je na Remifeminu (poseban standardizirani proizvod na bazi cimicifuge) izvršeno veće kliničko istraživanje. Promatramo li ih kao grupu, Nacionalni institut za zdravlje SAD nedavno je pokrenuo klinička istraživanja koja su pokazala slab učinak svih tih prirodnih proizvoda (u koje spadaju i oni na bazi cimicifuge) na razinu hormona. Upravo je taj pad razine hormona, koji se pojavljuje u menopauzi, uzrok povećanog rizika od srčanih bolesti, osteoporoze i smanjenja kognitivnih funkcija i zbog toga mnogi liječnici nastavljaju prepisivati NHT ili ostaju pri bio-identičnim hormonima, unatoč potencijalnim rizicima povezanim s istim.

Femmenessence nudi prirodnu alternativu koja ne samo da smanjuje simptome kao što su valovi vrućine, noćno znojenje ili ćudljiva raspoloženja, nego i blagotvorno djeluje na vaše zdravstvene probleme tamo gdje oni nastaju. Umjesto da u tijelo unosi jedan ili nekoliko sintetičkih ili hormona drukčijeg podrijetla, Femmenessence se služi svojim adaptogenim svojstvima kako bi doveo u ravnotežu sve važnije ženske hormone i tako stvorio temelje za dobro zdravlje. Femmenessence potiče vaše tijelo da samo proizvede potrebne hormone, a nema ničeg prirodnijeg od hormona koje vaše tijelo samo proizvede.

Ostale prednosti koje Femmenessence pruža, a u skladu s nalazima kliničkog istraživanja su: povećana gustoća kostiju, smanjenje promjena raspoloženja, poboljšanje preduvjeta za zdravlje srca i smanjenje tjelesne težine.

Femmenessence ne sadržava kemijska sredstva, razrjeđivače, ekscipijente, konzervanse, umjetne boje ili okuse, sikrozu, kvasac, mliječne proizvode, kukuruzni ili pšenični škrob ili gluten.

Na početak

Koliko Femmenessenca uzimati?

Klinička ispitivanja su pokazala da čak 84% žena osjeti pozitivne učinke na svoje zdravlje nakon uzimanja preporučene dnevne doze od dva puta po 500 mg (ujutro i navečer). No, svaka je osoba univerzum u malome i treba joj prilagoditi dozu kako bi se postigla ravnoteža. Iskustva su pokazala da čak i u slučajevima kada žena ne osjeti pozitivne učinke, oni se pojave nakon što liječnik korigira dozu. Rezultat tog procesa je da gotovo svaka žena osjeti poboljšanje nakon uzimanja Femmenessencea.

Preporučujemo da postupak uvijek započnete savjetovanjem s liječnikom, to će biti početna točka od koje možete pomno pratiti svoje zdravstveno stanje, suzbijati simptome menopauze i općenito učiniti nešto dobro za svoje tijelo.

4. Uzima li svaka žena jednaku dozu?

Uvijek preporučujemo započeti s uobičajenom dozom, no ako nakon 4-6 tjedana ne primijetite napredak, molimo vas da se posavjetujete sa svojim liječnikom.

5. Što ako uzimam “tabletu” ili neku drugu NHT?

“Tableta”, odnosno razni preparati korišteni u sklopu NHT-a uglavnom su razni oblici estrogena, uključujući i fito-estrogene, a često su raspoloživi s dodanim progestinom, dok neki drugi preparati sadržavaju isključivo progestin. Takvi sintetički ili “prirodni” hormoni unose se u tijelo kako bi povećali niske razine estrogena i progesterona koji se proizvode prirodnim putem. NHT i tableta desetljećima se koriste kao sredstvo za liječenje tegoba povezanih s menopauzom kao što su valovi vrućine, promjene raspoloženja ili problemi s kostima. No, pojavila se zabrinutost vezana za potencijalne neželjene popratne pojave. Femmenessence nudi organski uzgojenu adaptogenu supstancu, rješenje koje ne uključuje hormonalnu terapiju.

Jedinstveni način na koji Femmenessence djeluje omogućuje vam istodobno korištenje i Femmenessencea i NHT-a. U suradnji i pod nadzorom liječnika, možete polako prelaziti s NHT-a na Femmenessence i to tako da uzimate punu dozu Femmenessencea i smanjujete terapiju “tabletom” ili NHT-om tijekom 8-12 tjedana.

6. Što se događa u slučaju da uzimam bio-identične hormone?

Novija istraživanja, uključujući ono koje je objavljeno u Journal of Cancer 2005. godine, pokazuju da bio-identični hormoni kao što su estriol, estradiol i progesterone ne samo da su kemijski identični vašim hormonima, nego su možda i sigurniji od niza estrogena i sintetičkih progestina koji se nalaze u proizvodima za NHT. To je istraživanje vrlo zanimljivo i ohrabrujuće.

No, baš kao što je slučaj i s NHT-om, bio-identični hormoni daju tek 1 do 2 kemijski identična hormona vašem tijelu. Femmenessence je otišao korak dalje i utječe na istodobnu proizvodnju svih hormona u vašem tijelu, a što je još važnije, on potiče proizvodnju vaših vlastitih biološki identičnih hormona kako bi se uspostavljala ravnoteža koju osjećate kao poboljšanje općeg stanja vašeg tijela.

7. Što ako mi je izvršena histerektomija s bilateralnom ooforektomijom?

Vaše tijelo proizvodi estrogene i/ili progesterone u različitom broju masnih stanica, nadbubrežnim žlijezdama, mozgu i jetri. Kao što se vidjelo kod žena koje su prošle te zahvate i zatim sudjelovale u našim istraživanjima, čak i bez prisutnosti jajnika došlo je do znatnog povećanja u proizvodnji hormona. Žene na kojima su izvršeni ti zahvati također su iskusile mnoge pozitivne učinke. Reakcija na Femmenessence je pozitivna i u biti jednaka onoj koja je opažena u žena u razdoblju postmenopauze, s povećanjem razine estrogena i progesterona, a smanjenjem FSH-a. Može se očekivati pozitivan učinak na štitnjaču, nadbubrežne žlijezde i na apsorpciju gastrointestinalnog trakta.

8. Što ako uzimam lijekove za štitnjaču?

Zahvaljujući adaptogenom efektu Femmenessencea (što uključuje i djelovanje na štitnjaču), kupci koji uzimaju Thoxine/Oroxine ili biljne preparate kao nadomjestak za nedovoljno aktivnu štitnjaču (npr. Hashimoto) trebaju biti pažljivo praćeni kako bi se izbjegla mogućnost predoziranja.

Kliničke studije Femmenessencea provedene su na ženama kod kojih je funkcija štitnjače i drugih endokrinih žlijezda bila u granicama normalnih laboratorijskih vrijednosti. Ako uzimate hormone štitnjače ili druge lijekove, trebali biste se posavjetovati s nadležnim liječnikom. Nadzor razine hormona može indicirati smanjenje terapijskih doza u skladu s razinom reakcije koju vaše tijelo ima na Femmenessence.

9. Što nakon raka dojke?

Budući da NHT nije preporučljiv ženama s visokim rizikom od raka dojke ili s bolestima izazvanim estrogenima, u što se ubraja i rak dojke, akutne bolesti jetre i kardiovaskularnog sustava, Femmenessence je alternativa koju treba vrlo ozbiljno uzeti u obzir budući da je prirodni adaptogen i nehormonski biljni preparat.

10. Što ako uzimam Tamoxifen?

Tamoxifen je pomoćni lijek, adjuvans, koji se prepisuje kao pomoćna terapija u ranim stadijima raka dojke, a također je preporučen i ženama koje imaju visok rizik od razvoja raka dojke kako bi djelovao na smanjenje rizika od razvoja te bolesti (kako kod žena tako i kod muškaraca).

Možemo pretpostaviti da bi Femmenessence, budući da izaziva povećanje količine estrogena u tijelu žena u premenopauzi i u postmenopauzi, mogao umanjiti učinak Tamoxifena.

Imajući to na umu, Femmenessence ne bi trebale uzimati osobe koje se liječe Tamoxifenom.

Na početak